Guvernul britanic a forţat cotidianul The Guardian să distrugă dosare, ameninţându-l cu o procedură judiciară după publicarea unor documente secrete americane furnizate de Edward Snowden, a declarat marţi editorul jurnalului britanic, relatează AFP.
Alan Rusbridger a afirmat că a fost contactat 'de un foarte înalt responsabil al guvernului, care afirma că reprezintă opinia premierului'. Rusbridger a avut apoi două întâlniri cu acest responsabil, care 'i-a cerut returnarea sau distrugerea tuturor materialelor pe care le aveam în lucru'.
The Guardian se afla în plin proces de publicare a dezvăluirilor privind programele de supraveghere în masă ale Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) din SUA şi ale omologului său britanic, GCHQ, după ce fostul consultant american Snowden i-a transmis cotidianului mii de documente secrete.
Într-un articol publicat marţi de The Guardian, Rusbridger susţine că autorităţile i-au spus: 'V-aţi distrat destul. Acum vrem să daţi înapoi lucrurile acestea'.
'Am avut apoi mai multe întâlniri cu persoane mai puţin cunoscute de la Whitehall', cartierul unde se află birourile premierului, a continuat editorul. 'Cererea era aceeaşi: returnaţi materialele de la Snowden sau distrugeţi-le. Aţi avut parte de dezbaterea voastră. Nu este nevoie să mai scrieţi pe acest subiect', i s-ar fi comunicat lui Alan Rusbridger.
Editorul a declarat că guvernul l-a ameninţat să demareze o procedură judiciară pentru a încerca să recupereze documentele secrete, în cazul în care jurnalul nu le distruge.
'Iar atunci s-a produs unul din cele mai bizare momente din lunga istorie The Guardian', a adăugat acesta.
'Doi experţi în securitate de la GCHQ au supravegheat distrugerea harddisk-urilor în subsolul The Guardian pentru a se asigura că nu mai există nimic care ar putea prezenta vreun interes de a fi transmis agenţilor chine