Românii au tendinţa să-şi schimbe dieta în lunile de vară. Aşa arată unele date publicate de agenţia Mediafax. Astfel, oamenii se orientează mai mult către mâncăruri uşoare, în detrimentul grăsimilor. Cu toate acestea, românii rămân printre cei mai mâncăcioşi membri ai Uniunii Europene. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în ultimii zece ani, consumul de calorii a crescut cu până la 5%.
Vestea bună e că românii au început să mănânce mai echilibrat: în perioada 2001-2011 (pentru care există date), ponderea legumelor şi fructelor în totalul caloriilor consumate zilnic a crescut de la 7% la 9%.
De asemenea, românii mănâncă mai puţină grăsime animală (de la o medie zilnică de 67 kilocalorii în 2001, la 55 în 2011) şi mai multă carne (de la 209 kilocalorii zilnic, la 259). Toate acestea duc la o dietă mai sănătoasă, spun specialiştii.
Creşterea apetitului pentru mâncăruri mai sănătoase se poate observa şi dacă privim la căutările de pe Google: căutările de "sarmale" au crescut cu 145% în perioada martie 2005-martie 2013, în timp ce căutările de "salată" s-au majorat cu peste 500%.
În timpul verii, românii au tendinţa să înlocuiască preparatele mai săţioase bazate pe sosuri, cu carne de pui sau peşte la grătar. În locul garniturii de cartofi sau orez, ei comandă o salată sau cel mult legume la grătar.
Somonul la grătar, salata grecească sau supa de roşii sunt la mare căutare în perioada iulie-august - declară patroana unui serviciu de livrare de mâncare la domiciliu din Bucureşti.
În acelaşi timp se modifică atât frecvenţa meselor, cât şi orele la care se ia masa. Dacă în perioada octombrie-mai românii comandau mâncare la domiciliu sau la serviciu de două ori pe zi, o dată la amiază şi-o dată seara, vara majoritatea comenzilor se plasează în mijlocul zilei, semn că unii clienţi aleg în aceste luni să renunţe la cină. @N_P