Stăpânesc tehnologia modernă chiar înainte de a învăţa să citescă şi să scrie. Micuţii din zilele noastre trăiesc o adevărată copilărie electronică. Nu merg încă la şcoală, dar se descurcă de minune să îşi caute jocuri pe Internet, iar tabletele, laptopurile şi telefoanele inteligente sunt prietenii lor cei mai buni.
În urmă cu 30 de ani, copiii făceau cunoştinţă încântaţi cu televizoarele color sau jucăriile cu telecomandă. Asta era atunci tehnologia modernă. Micuţii de astăzi au alte atracţii: se joacă pe laptop, tabletă sau smart-phone-uri.
Andrei are 6 ani şi abia în această toamnă va merge în clasa pregătitoare. De Crăciun, băieţelul a primit cadou o tabletă. Nu are nevoie de niciun fel de ajutor să îşi caute desene animate sau jocuri. "De pe Play Store le iau, acolo sunt câteva categorii", explică el.
Aspiraţiile lui Andrei sunt în ton cu jocurile sale preferate. "Când o să fiu mare, cred că să zbor cu MIG-urile", spune el.
"Noi ca părinţi am considerat că e bine să-i deschidem apetitul pentru toate - pentru sport, tehnologie şi diverse alte activităţi, iar el să aleagă cu măsură şi echilibru ceea ce-i place, dar în aşa fel încât să nu-l afecteze", explică mama sa, Adina Farkaş.
La fel ca Andrei sunt mulţi dintre copiii din actuala generaţie. Psihologii susţin ideea ca micuţii să înveţe devreme să se descurce în lumea virtuală.
Specialiştii atrag atenţia însă că micuţii pot dezvolta o dependenţă de gadgeturi şi de jocuri electronice. De aceea, este foarte important să fie lăsaţi la calculator numai în anumite perioade şi să alterneze jocurile virtuale cu cele în aer liber. Vezi ce spune despre aceasta psihologul Daniel David, în materialul video
Reporter: Ancuţa Stăvar
Imagine: Rareş Râşnoveanu