Negocierile dintre statul roman si compania care se va ocupa de exploatarea minereurilor de la Rosia Montana sunt in plina desfasurare, insa Guvernul trebuie sa aiba grija la respectarea conditiilor de mediu si la pastrarea patrimoniului cultural si a traditiilor.
Atitudinea romanilor fata de acest proiect trebuie sa fie cat se poate de realista, deoarece este un zacamant de care avem nevoie sa fie exploatat, in conditiile economice actuale, sustine analistul Mircea Cosea.
"Insa aceasta exploatare trebuie sa respecte normele ecologice si sa aduca un venit mai important decat in cazul celorlalte cedari de zacaminte", a punctat acesta, pentru Ziare.com.
Intr-un draft al acordului intre statul roman, Gabriel Resources si Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) se arata ca exploatarea ar urma sa inceapa in noiembrie 2016, daca se obtin toate avizele la timp, iar participatia Guvernului va urca la 25% din actiuni.
In plus, potrivit documentului citat de Mediafax, compania va plati dividende in valoare de 6% din valoarea productiei si va fi nevoita sa investeasca in prezervarea si dezvoltarea patrimoniului cultural al regiunii, in eliminarea poluarii provenite din vechile galerii si asigurarea conditiilor de mediu.
Investitia va reprezenta si creare de locuri de munca si asigurarea unui mediu propice dezvoltarii antreprenoriatului in Rosia Montana.
In total, statul roman a estimat ca proiectul minier va aduce contributii totale in economie ce vor depasi 5 miliarde de dolari.
"Deci, daca acest acord este unul real, eu cred ca este mult imbunatatit fata de ceea ce s-a stiut si discutat pana in prezent, el apropiindu-se destul de mult fata de normele internationale, atat din punct de vedere al redeventei, cat si in ceea ce priveste participatia statului.
Ceea ce este important este p