Bruxelles a devenit arbitrul conflictului diplomatic care înfruntă Spania și Marea Britanie pentru controlul Gibraltarului. Noile tensiuni diplomatice au fost generate în urmă cu o lună de decizia autorităților din Gibraltar de a arunca blocuri de beton în mare cu intenția declarată de a forma un recif artificial.
Corespondentul RFI la Madrid, Mugur Chiujdea
Madridul acuza autoritățile britanice că blocurile de beton împiedica accesul ambarcațiunilor spaniole de pescuit comercial și că de fapt intenția reala este de a pune bazele unui nou complex turistic, care va fi construit pe coasta coloniei britanice. Autoritățile britanice invocă dreptul maritim internațional, conform caruia au dreptul la o fâșie de 3 mile de ape teritoriale în jurul coastei, iar Madridul, la rândul lui, invocă un tratat de acum 300 de ani, în urma căruia teritoriul a fost cedat Marii Britanii, fără dreptul de a avea acces la apele din jur.
După ce vineri premierul britanic, David Cameron, i-a cerut președintelui Comisiei Europene să trimită o misiune de observatori pentru a constata, ceea ce Londra consideră a fi: ”abuzurile Spaniei la punctul de trecere a frontierei cu Gibraltarul”, luni a fost rândul premierului spaniol să discute cu Jose Manuel Durau Barroso despre acest prelungit conflict diplomatic la care zilnic se adaugă noi episoade.
În afara de apelurile formale la dialog, înțelegere și respectarea normelor europene, în cadrul unei discuții telefonice avute luni, șeful executivului spaniol și președintele Comisiei Europene au căzut de acord să se trimită o misiune comunitară în Gibraltar "cât mai curând posibil, pentru a analiza problemele legate de controlul vamal și circulația persoanelor la frontiera cu Spania"
La rândul lui, Mariano Rajoy a insistat asupra faptului că "observatorii comunitari ar trebui să aibă o "abordare globală" asupar