În spatele blocurilor înalte, de 10 etaje, de pe Bulevardul Unirii, peisajul este dominat de gunoaie împrăştiate peste tot, strada este peticită, parcările înghesuite şi neamenajate. Spaţiile verzi şi locurile de joacă pentru copii sunt o utopie în centrul oraşului, în spatele bulevardului. Focşănenii sunt nemulţumiţi de mizerie, dar spun că totul ţine de educaţia şi bunul simţ al fiecărui cetăţean.
Ieri am continuat plimbarea pe bulevardul central din municipiul Focşani, pornind de la sensul giratoriu de la intersecţia cu Bulevardul Bucureşti, până la Sala Polivalentă. Pentru că trotuarul din această zonă este ”scormonit” în adâncime pentru montarea conductelor mari de termoficare, ”peisajul” de la bulevard este cel al unor munţi de pământ, prăpăstiile în care se odihnesc conductele mari şi negre şi podeţele impovizate, din scânduri sau blocuri mari de beton, de trecere spre blocuri, de care sunt atârnate din loc în loc hârtii în folii de plastic cu avertismenul: ”Atenţie! Pericol de cădere în gol!”. Pietonii trec, cu grijă, aproape de buza şanţului adânc, în şir indian, în plin şantier în aer liber. Praf, zgomot, utilaje în lucru, muncitori care sudează... modernizările cer şi sacrificii.
Dacă la bulevard peisajul este dominat de lucrările care sunt în plină desfăşurare şi de şantierul deschis, care se întinde precum un şarpe din pământ, în spatele blocurilor atmosfera nu este mai bună, din contră. Primul contact cu realitatea din umbra blocurilor a fost dezolant: gunoaie de toate felurile împrăştiate pe spaţiul unde ar fi trebuit să crească iarbă, din jurul blocurilor. Printre acestea un monitor vechi de calculator, dezmembrat, aruncat, probabil de la etaj, aproape de o alee, ambalaje, pet-uri, cartoane, hârtii de toate felurile, care ţin loc de spaţiu verde. Pe o altă alee, mai lăturalnică, de acces la un bloc, am găsit un vas de WC şi o ch