Febră, durerile de cap, senzaţia de vomă, vomă, durerea abdominală sau diareea sunt simptomele clare ale unei toxiinfecţii alimentare, o boală frecvent întâlnită vara, pentru că este favorizată de temperaturile care trec de 30 de grade Celsius. Igiena necorespunzătoare, dar şi consumul alimentelor rapid alterabile, în special cele care au în compoziţie ouă, depozitate în condiţii nepotrivite, sunt doar două din cauzele care cauzează apariţia toxiinfecţiei alimentare. Afecţiunea poate fi preîntâmpinată respectând regulile simple de igienă corporală, spălarea fructelor şi legumelor, păstrarea lactatelor, mezelurilor şi altor alimente care se alterează uşor în frigider sau lăzi frigorifice.
Toxiinfecţiile alimentare sunt afecţiuni digestive acute frecvent întâlnite în perioada verii, fiind determinate de indigestia, odată cu alimentele, a unei toxine alimentare. Acestea survin de cele mai multe ori în colectivitate, iar principalul vinovat este oul, ca atare sau preparatele care conţine ouă (produse de patiserie, îngheţată, creme), dar şi produsele lactate făcute din lapte crud sau insuficient fiert, mezelurile şi moluştele. Germenii responsabili de cele mai multe ori sunt salmonellele (Salmonella Enteritidis) şi mai rar shigellele, Campylobacter, Clostridium Perfringens şi Yersinia, scrie sfatulmedicului.ro. Se întâmplă ca infecţia să fie provocată de alimente contaminate cu Enterotoxină (toxina care acţionează asupra intestinului) unui stafilococ, de cele mai multe ori plecând de la o leziune cutanată a mâinii (panariţiu) bucătarului.
Măsuri preventive
- O igienă corespunzătoare - spălarea frecvenţă a mâinilor cu apă şi săpun, mai ales înainte de a atinge alimentele
- Vesela şi tacâmurile folosite la masă trebuie să fie perfect curate
- Verificarea atentă a alimentelor înainte de a fi cumpărate, pentru că unele magazine alimentare practic