Fără viceprimar de mai bine de un an în localitate, legal, se cheamă abuz în serviciu, dacă Consiliul Local şi primarul au dat dovadă de reacredinţă, spun oficialii prefecturii.
În sate şi comune, însă, primarul se descurcă şi fără „vice". Este cazul comunei Bobâlna unde păstorul celor peste 1.600 de suflete rămase să vieţuiască în cele 11 sate aparţinătoare a preferat să se ocupe singur de treburile administrative. Şi a făcut şi economii la bugetul local, de peste 24.000 de lei.
Unde vor mai mulţi să dicteze ce se face lunar cu peste 1,4 milioane de lei, câştigă primarul care preferă să stea mai mult la primărie, decât să negocieze o majoritate în Consiliul Local care să-i dea un ajutor, în persoana viceprimarului.
Consiliul Local al comunei Bobâlna s-a consituit după alegerile locale din iunie anul trecut din cinci consilieri PDL, trei USL, 2 PC şi un reprezentant al Partidului Alianţa Socialistă. Nici în prezent forul deliberativ nu a ales un viceprimar, chiar dacă legea spune clar că acesta trebuie numit în cadrul şedinţei de constituire.
"Vor mai mulţi să fie, de asta am stat fără viceprimar. Eu pot să mă ocup şi singur, stau mai mult la primarie", explică primarul PDL din comuna Bobâlna, Augustin Mureşan, situaţia. După legile din anii 90, ar fi fost în regulă să nu existe viceprimar la ţară, mai ales dacă cumunele au sub 5000 de locuitori. După cele în vigoare, există obligativitate să ai viceprimar, însă nu poţi fi sancţionat. Subprefectul Mihnea Iuoraş spune că, în cazul în care primarul sau viceprimarul a dat dovadă de reacredinţă, atunci atât el cât şi întregul Consiliu Local poate fi acuzat de abuz în serviciu.
Şi cum la ţară se poate orice, Prefectura Cluj nu era în temă că cei din Bobâlna fac rabat de la lege. „Au mai fost cazuri în judeţ la constituirea Consiliilor Locale unde nu s-au putut face majorităţi politice şi nu