În ciuda influențelor interne și externe, care au adus ceva volatilitate anul acesta, leul a reușit să rămână la nivel foarte apropiat de cel din 2012 față de euro, situație care va continua și în restul anului.
Moneda națională a avut un traseu sinuos anul acesta, cu perioade de apreciere semnificativă, urmate de scădere accentuată față de principalele valute (euro și dolar). Din fericire, tunelul de variație a fost destul de îngust, între 4,30 și 4,55 lei pe euro, lucru care indică o relativă stabilitate, fără efecte majore asupra ratelor aferente împrumuturilor în valută sau asupra veniturilor exportatorilor.
Perioada bună prin care trece economia la nivel macro ar trebui să se simtă și în curs, într-un sens de apreciere. Dar, după ce la finele primelor șapte luni leul consemna un nivel de 4,048 lei/euro, adică o creștere de 0,7% față de anul trecut, moneda națională a revenit pe scădere, până la 4,278 lei/euro, curs aproape identic cu cel de la sfârșitul anului trecut.
„Leul a beneficiat de influențe importante, atât locale, cât și globale“, spune Silviu Pojar, sales manager la Nible Securities România. „A revenit interesul investitorilor străini pentru titlurile de stat românești, Guvernul a anunțat încheierea negocierilor cu FMI și CE pentru un nou acord de finanțare, iar FMI a îmbunătățit prognoza de creștere economică a României în 2013 și 2014.“ Evenimente la care se adaugă și informațiile din Zona Euro și din SUA.
Depindem de situația mondială
Influențele globale sunt mai importante decât par, mai ales în perioadele în care economia este în stagnare sau în ușoară creștere. Mai mult, în condițiile în care investițiile străine sunt foarte reduse, așa cum se prezintă anul acesta, distorsiuni ale cursului apar doar când investitorii instituționali internaționali se decid să închidă sau să deschidă poziții pe anumite valute, fap