Laszlo Csatary, criminal de război nazist, a murit recent, pe patul de spital, la 98 de ani. Acest om a ținut aproape două decenii prima pagină în presa din Canada, SUA, Ungaria, Cehia și Slovacia. Cum se explică faptul că în ciuda mărturiile copleșitoare, a faptului că a fost condamnat la moarte pentru crime de război, el n-a plătit pentru crimele sale?
Ca si multi alti confrati condamnati in Europa de Est pentru crime de razboi, Laszlo Csatary a profitat de Razboiul Rece, mintind in legatura cu propriul trecut, obtinand azil pe continentul nord-american, strecurandu-se printre juridisctii. Sa ne amintim ca jurisdictiile nord-americane nu permit judecarea celor vinovati de crime de razboi in a doua conflagratie mondiala ci numai de-naturalizarea si expulzarea lor. In plus cazurile de judecare a celor vinovati de crime de razboi in tarile post comuniste sunt rare iar procedurile judiciare foarte lente. Urmand sa fie expulzat din Canada, Csatáry a revenit in Ungaria in 1997 unde in 2011 centrul Wiesenthal si ulterior in 2012 publicatia britanica The Sun i-au facut cunoscute trecutul si adresa.
De fapt, care sunt crimele de care a fost acuzat, ne puteți oferi amănunte?
Membru al politiei maghiare, Csatory a fost comandatul ghetoului de la Kassa (Kosice in Slovacia de astazi). In aceasta calitate, conform actului de acuzare recent al procuratorii maghiare, in 1944 Csatary a semnat ordinul de izolare severa in ghetou al celor de "rasa evreiasca", a batut personal cu mainile si cu cravasa pe cei internati in ghetou si a fortat femei evreice sa sape santuri cu mainile goale, coordonad deportarea lor ulterioara la Auschwitz - Birkenau.
Cum s-ar putea evita astfel de cazuri pe viitor, ca persoane care au săvârșit crime grave să scape de pedeapsă? În cazul de față, o țară, Ungaria, a refuzat să colaboreze, n-a vrut să-l extrădeze. @N_