Exporturile de aur ale Marii Britanii au crescut de aproape zece ori anul acesta, în baza unei cereri sporite care a scos metalul preţios din depozitele locale.
Datele statistice ale Eurostat arată că livrările britanice externe de aur către Elveţia - centrul industriei de rafinare a metalului preţios - au însumat 798 tone în primele şase luni din 2013, faţă de numai 83 de tone în semestrul întâi din 2012.
Amploarea exporturilor de aur ale Marii Britanii - în valoare de 29 miliarde euro - arată că investitorii din vestul Europei îşi pierd entuziasmul privind acest metal.
Marea Britanie nu are mine de aur la scară comercială, însă Londra este centrul pieţei globale de aur, de aceea poate exporta cantităţi mari. Bancherii estimează că aproximativ 10.000 de tone de aur sunt ţinute în depozitele din Londra, inclusiv în cele de la Banca Angliei.
Cotaţia aurului a scăzut anul acesta, ceea ce a făcut ca cererea de profil să crească puternic în Asia, în special în China. Consumul de aur din China a sporit cu 54% în primele şase luni din 2013, iar această ţară ar putea să devină cel mai mare utilizator din domeniu în 2013, depăşind actualul lider, India.
Consumul de aur din China a atins 706,36 tone în perioada ianuarie - iunie 2013, conform Asociaţiei Aurului din ţară, care arată că achiziţiile de lingouri au sporit cu 87% în intervalul menţionat, la 278,81 tone, iar cele de bijuterii - cu 44%, la 383,86 tone. Creşterea cererii a fost superioară celei consemnate în trimestrul întâi: +26%.
ALINA VASIESCU Exporturile de aur ale Marii Britanii au crescut de aproape zece ori anul acesta, în baza unei cereri sporite care a scos metalul preţios din depozitele locale.
Datele statistice ale Eurostat arată că livrările britanice externe de aur către Elveţia - centrul industriei de rafinare a metalului preţios - au însumat 798 tone în primele