Revenirea mult aşteptată a zonei euro s-a produs în cele din urmă. După 18 luni groaznice de recesiune, Produsul Intern Brut (PIB) al zonei euro a crescut cu 0,3% (o rată anualizată de 1,1%) în trimestrul al doilea, faţă de nivelul de la începutul lui 2013.
Progresul a fost susţinut de Germania, a cărui PIB a crescut cu 0,7%. Franţa a depăşit aşteptările, cu un PIB mai mare cu 0,5%. Rata declinului în Italia şi Spania a mai slăbit şi s-a constatat o revenire bruscă a Portugaliei, care a suferit o recesiune profundă. În ciuda acestui progres, PIB-ul zonei euro încă este cu 0,7% mai mic decât în urmă cu un an. Cel mai mare declin s-a înregistrat în Cipru, unde PIB-ul s-a prăbuşit cu 5,2%, şi Grecia, unde a scăzut cu 4,6%.
Datele despre evoluţia economiei zonei euro de la vârful atins înainte de criza financiară globală şi până acum sunt şi mai deprimante. Producţia este încă cu 3% mai mică, în timp ce în America este cu peste 4% mai mare. Dintre marile economii ale zonei euro, doar PIB-ul Germaniei depăşeşte vârful atins înainte de criză, cu 2%. Un studiu realizat recent de Banca Centrală Europeană prognozează că PIB-ul pentru întregul an 2013 va fi cu 0,6% mai mic decât în 2012 şi că va creşte cu numai 0,9% în 2014. Sfârşitul recesiunii va da o gură de oxigen liderilor europeni, dar creşterea slabă va lăsa în continuare zona euro vulnerabilă la nemulţumiri sociale şi politice.
SURSA: The Economist