Un conflict între Andorra şi UE, legat de intenţia principatului de a grava pe monedele sale imaginea unuia dintre sfinţii săi cei mai veneraţi, s-a soldat cu eliminarea sfântului şi înlocuirea lui cu o clopotniţă.
1 /.
De la 1 ianuarie 2014, Andorra trece la moneda euro. Micul principat nu face parte din Uniunea Europeană, dar e situat între două mari ţări membre UE, Franţa şi Spania.
Ca şi restul statelor care fac parte din zona euro, Andorra a trebuit să-şi aleagă simbolurile care să fie bătute pe noile monede. Astfel, pentru banii de 10, 20 şi 50 de centime, s-a optat pentru o imagine a Bisericii Sant Martí de la Cortinada şi un portret al Sfântului Brice din Tours, lângă clopotniţa respectivului monument.
Dar propunerea s-a lovit de opoziţia categorică a Uniunii Europene, pe motiv că ar încălca "principiul neutralităţii în domeniul credinţelor religioase" şi a cerut scoaterea sfântului de pe monede. Nu a contat că era vorba de imagini cu care micul popor eminamente creştin se identifica, nu a contat că unul dintre co-principii Andorrei este Episcopul de Urgell, Catalonia.
După multe insistenţe, UE s-a înduplecat şi a acceptat ca pe monede să rămână măcar clopotniţa. Potrivit unor surse citate de Diari d’Andorra, ceea ce ar fi deranjat cel mai mult ar fi fost aureola Sfântului.
Un conflict similar a avut UE şi cu Slovacia, care aniversează în 2013, 1150 de ani de la creştinarea ţării de către Sfinţii Kiril şi Metodiu. Bruxelles-ul a cerut Bratislavei să scoată de pe moneda aniversară de 2 euro aureolele celor doi sfinţi şi crucea pe care aceştia o ţin. Guvernul slovac a respins categoric pretenţiile UE, care, în cele din urmă, s-a văzut obligată să accepte varianta iniţială.