Cu o valoare de aproape 2,6 miliarde de lei, pachetele de acţiuni bancare (BRD, Erste Bank, BCR şi Banca Transilvania) sunt de departe cele mai valoroase din portofoliile societăţilor de investiţii financiare (SIF), înregistrate la 30 iunie. Băncile ocupă primele 3 locuri în top, OMV Petrom urmând pe al 4-lea loc, cu 438 de milioane de lei.
Prezenţa unei anumite acţiuni în topul portofoliilor celor 5 societăţi de investiţii financiare (SIF) este o confirmare indirectă a importanţei titlului respectiv de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
SIF-urile îşi propun să caute acţiunile care sunt lichide (uşor de vândut şi de găsit), care dau dividende mari (pentru că lor însele acţionarii le cer dividende mari) şi care au perspective cât mai sigure cu putinţă de creştere în valoare. Acestea vor fi în topul portofoliilor lor, cu anumite excepţii, caracteristice fiecărei SIF şi la care vom reveni.
În ciuda vânzărilor, toate cele 5 SIF-uri au păstrat suficiente acţiuni ale BRD Groupe Societe Generale (BRD), pentru ca aceasta să deţină supremaţia absolută în topul celor mai valoroase deţineri din portofoliile SIF-urilor.
Pachetele cu acţiuni BRD valorau 959 milioane de lei, la 30 iunie, potrivit rapoartelor pe primul semestru trimise la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Statistica pare contradictorie faţă de declaraţiile managerilor, căre spuneau că vor reduce expunerea pe acţiunile bancare, şi vor diversifica portofoliile.
Erste Bank (EBS) este a doua cea mai mare deţinere a SIF-urilor, cu 867 milioane de lei, în urma celebrului schimb cu acţiuni BCR, prin care a scăpat banca austriacă de obligaţia de a mai lista cea mai mare bancă românească la cota Bursei din Bucureşti.
BCR mai este doar în portofoliul SIF Oltenia (SIF5), ponderea de 6,3% deţinută în capitalul băncii având o valoare de peste 450 de milioane de lei şi acoperind peste 31%