Angela Merkel în campanie elecorală la Dachau, unde a vizitat şi fostul lagăr de concentrare nazist, a stîrnit un val de critici. 61,8 milioane de cetăţeni germani sunt chemaţi să aleagă, pe 22 septembrie a.c., un nou Bundestag (parlament). Dintre cei 15,7 milioane de străini, stabiliţi în Germania, 5,8 milioane au drept de vot şi vor participa la scrutin.
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok
Şefa Uniunii Creştin-Democrate (CDU), Angela Merkel a fost aspru criticată, pentru că ar fi încercat să instrumentalizeze o vizită în memorialul Dachau în scopuri electorale. Merkel, care se află în Bavaria, a dat curs invitaţiei preşedintelui comitetului de supravieţuitori ai lagărului, Mannheimer. Cu acest prilej ea a vizitat memorialul care se află pe terenul fostului lagăr de concentrare nazist din localitatea bavareză Dachau. Cancelara a depus o coroană de flori. Timp de o oră, a precizat radiodifuziunea germană, ea a discutat cu mai mulţi supravieţuitori şi victime ale prigoanei naziste. Merkel este primul şef de guvern federal care vizitează în timpul mandatului său acest memorial.
Lagărul din Dachau, situat în apropierea capitalei bavareze München, a fost primul pe care l-au înfiinţat naziştii în martie 1933, la numai trei luni după venirea lor la putere. După acest model au fost înfiinţate toate celelalte lagăre. Aici au fost internaţi mai ales opozanţi politici, social-democraţi, comunişti şi militanţi catolici. Ulterior în lagărul din Dachau au fost închişi şi alte categorii de deţinuţi, evrei, homosexuali, dezertori, membri ai comunităţii religioase martori ai lui iehova, polonezi, cehi şi romi. Dintre cei aproximativ 200.000 de deţinuţi, internaţi la Dachau de-a lungul întregii perioade dictatoriale naziste, 41.500 şi-au pierdut viaţa.
Faptul că după vizita fostului lagăr de concentrare Merkel a participat la o întîlnire electora