Ediţia a doua a a Caravanei Tineretului 2013 în judeţul Bistriţa-Năsăud s-a desfăşurat în perioada 12-18 august. Evenimentul a fost organizat de UDTM BN în colaborare cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice. Caravana a vizitat Tonciu, Reteagul, Braniştea, Malinul, Matei, Bretea şi Sărata. -AA+A
Caravana tinerilor maghiari a trecut prin Tonciu, Reteag, Braniştea, Malin, Matei, Bretea şi Sărata Scopul proiectului a fost de a promova cultura si tradiţiile maghiare, prin organizarea caravanei tineretului în acele localităţi din judeţul Bistriţa-Năsăud, unde accesul la diverse manifestări culturale este scăzut. Unele din aceste localităţi sunt destul de izolate, păstrând tradiţii populare autentice, ascund monumente istorice, care pentru participanţi sunt încă necunoscute. Vizitarea şi cunoaşterea acestor perle era un alt scop al acestui proiect.
Prima zi a Caravanei a avut loc în Tonciu unde cei 27 de tineri au avut ocazia să viziteze Biserica reformată cu tavan casetat din Tonciu, şi au ascultat un scurt istoric despre satul aflat la aproximativ 21 km de Bistriţa, cu ajutorul părintelui reformat Ledán István şi preşedintele UDMR local, Szilágyi Ilona.
La ora 12 a început Acţiunea în folosul comunităţii, când tinerii au făcut curat în locurile marcate de către organizatorii locali. După care a avut loc o compeţiţie sportivă amicală între UDTM B-N şi cei din Tonciu. Programul a început la ora 16:00 cu workshopuri pentru copii şi tinerii localnici, maghiari, români sau de etnie rromă.
De workshopuri s-au ocupat coordonatorii, pe parcursul întregii săptămâni: învăţarea de cântece-, jocuri- şi dansuri populare, elemente de bază pentru împletirea de papură, obiecte din mărgele, origami, desen, colorat, vopsirea pietrelor, papuşă din mărgele, lalea din hârtie creponată, pălăria caravanei, emblema caravanei.
După terminarea workshopurilor a î