Datorită conţinutului bogat de acid clorogenic, vinetele au proprietăţi anticancerigene, antimicrobiene, anticolesterol si antivirale. Studiile recente clasează vinetele pe locul doi, după varză, în terapia de prevenire a cancerului.
Ingrediente:
5 vinete
300 g carne tocată mixtă (porc şi vită)
100 g ceapă
150 g ardei gras
10 g usturoi
50 g pastă de tomate
25 g pătrunjel
200 g roşii
50 ml ulei măsline
75 g caşcaval ras
sare şi piper
Mod de preparare:
Tăiaţi vinetele în jumătăţi pe lungime şi scoateţi-le miezul cu ajutorul unei linguri.
Presăraţi sare în "corăbioarele" astfel obţinute.
Pregătiţi tocătura.
Tăiaţi în cubuleţe mici ceapa, ardeiul gras şi usturoiul, apoi le rumeniţi într-o tigaie. Adăugaţi carnea tocată şi menţineţi compoziţia la foc mediu până când carnea îşi schimbă culoarea.
Adăugaţi miezul vinetelor, tăiate cuburi mari.
După cinci munte adăugaţi, pe rând, pasta de tomate şi pătrunjelul tăiat mărunt.
Condimentaţi după gust.
Scurgeţi "corăbioarele" de apa adunată în interior, apoi rumeniţi-le, pe fiecare în parte, timp de 3 minute în baie de ulei sau în cuptor.
Umpleţi vinetele cu amestecul călit de carne şi legume, aşezaţi-le într-o tavă şi ornaţi cu felii subţiri de roşii şi caşcaval ras.
Daţi tava la cuptor pentru aproximativ o jumătate de oră.
Truc: serviţi cu sos de busuioc (pesto).
Sos pesto
Ingrediente:
2 căţei de usturoi
30 g seminţe de pin
30 g brânză Parmesan, proaspăt rasă
20 g fire proaspete de busuioc
5 linguri de ulei de măsline extra virgin
Instrucţiuni:
Se pune usturoiul într-un blender şi se adaugă seminţele de pin şi Parmesanul, după care se procesează până ce ingredientele sunt fin măcinate şi bine amestecate.
Se adaugă busuiocul, inclusiv tulpinile moi. (Dacă bu