Riscul de a dezvolta artrită reumatoidă este redus cu 52% prin consumarea, pe termen lung, a unei singure porţii de peşte gras pe săptămână, respectiv macrou, somon, hering şi păstrăv, datorită cantităţii mari de acizi graşi Omega 3 conţinută de acest tip de peşti. Omega 3 blochează procesul de inflamare al încheieturilor, iar durerile care însoţesc artrita reumatoidă sunt simţitor diminuate.
Cercetătorii de la Karolinska Institute din Stockholm spun că aceleaşi beneficii pot fi obţinute şi din consumul de peşte slab - cod, calcan -, însă acesta trebuie consumat de patru ori pe săptămână, potrivit unui studiu recent publicat în “Annals of the Rheumatic Diseases”, citat de Mediafax. Diferenţa constă în cantitatea mare de acizi graşi Omega 3 existentă în peştele gras. Cercetătorii spun că şi o singură porţie din orice tip de peşte consumată săptămânal, timp de 10 ani, poate reduce riscul de artrită reumatoidă cu 29%, comparativ cu un consum mai mic. La studiu au participat 32.000 de femei, născute între anii 1914 şi 1948, care au completat nişte chestionare privind dieta alimentară, în 1987 şi în 1997. În această perioadă, 205 dintre participantele la studiu au dezvoltat artrită reumatoidă. După ce s-au eliminat alţi factori de risc - fumatul, alcoolul şi vârsta -, autorii au ajuns la concluzia că persoanele care au consumat peşte gras săptămânal au prezentat cu 52% mai puţine riscuri de a dezvolta această maladie.
Riscul de a dezvolta artrită reumatoidă este redus cu 52% prin consumarea, pe termen lung, a unei singure porţii de peşte gras pe săptămână, respectiv macrou, somon, hering şi păstrăv, datorită cantităţii mari de acizi graşi Omega 3 conţinută de acest tip de peşti. Omega 3 blochează procesul de inflamare al încheieturilor, iar durerile care însoţesc artrita reumatoidă sunt simţitor diminuate.
Cercetătorii de la Karolinska Institute din St