Spitalele de stat din Sălaj sunt obligate să facă economii, dar şi să îşi crească veniturile, dat fiind faptul că Ministerul Sănătăţii a anunţat că pentru ultimul trimestru vor fi asigurate doar fondurile necesare achitării salariilor către angajaţi. Printre măsurile luate de spitale pentru creşterea veniturilor se numără şi înfiinţarea unor specializări noi, cum ar fi neurochirurgia de la Spitalul Judeţean.
Potrivit informaţiilor primite de la Ligia Marincaş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, Spitalul Judeţean a trimis deja, pentru avizare, la Ministerul Sănătăţii propunerile de înfiinţare a unui compartiment de neurochirurgie în cadrul secţiei de chirurgie a spitalului, dar şi a unuia de hematologie, în cadrul secţiei de interne. „De câteva luni, Spitalul Judeţean a angajat un neurochirurg. Iar nevoia de astfel de servicii este foarte mare, numai dacă ne gândim la faptul că mare parte din cazurile prezentate zilnic la Urgenţe au nevoie de consult şi tratament neurochirurgical”, explică directorul DSP.
Compartimentul de hematologie, pentru care unul dintre medicii internişti din spital s-a specializat deja, ar urma să preia, spre exemplu, bolile maligne ale sângelui, care acum sunt trimise la tratament la Cluj. Compartimentul şi secţia ar accesa astfel finanţare prin Programul Naţional de oncologie, ceea ce ar suplimenta veniturile spitalului.
Precizăm că nevoia acestor măsuri de creştere a veniturilor vine după ce în 23 iulie, la o videoconferinţă cu managerii spitalelor publice şi cu şefii deconcentratelor din domeniu, conducerea de la Bucureşti a sistemului sanitar românesc a cerut un plan prin care spitalele să se încadreze în bugetul alocat pentru acest an, în ideea că nu se va mai face o rectificare bugetară. Asta după ce, în momentul semnării contractelor de asigurare a serviciilor medicale cu Casa Judeţeană de Sănătate Să