Aflat la un pas de învestirea în funcţia de ministru al transporturilor, PNL-istul Ovidiu Silaghi va fi nevoit să ajungă astăzi la DNA, pentru a da cu subsemnatul în calitate de acuzat, în loc să depună jurământul la Cotroceni. El e cercetat pentru fapte de corupţie de pe vremea când era şef al aceluiaşi minister şi ar putea da socoteală pentru deţinerea unui aparat de bruiaj.
Ultima bombă aruncată asupra lui Silaghi, liberalul propus de Ponta pentru postul de ministru al transporturilor, este că anul trecut, când ar fi negociat şpaga pentru un contract cu afaceristul Nelu Iordache, ar fi folosit un aparat de bruiaj, în locuinţa sa din Satu Mare, pentru a nu fi interceptat.
“Înainte de a începe discuţia, Silaghi Ovidiu a pornit un aparat de bruiaj. După ce i-am spus pentru ce am venit (n.r. - deschiderea unor noi rute pentru compania de transport aerian pe care Iordache o conducea) şi i-am zis că am banii la mine, precizându-i şi cuantumul sumei (n.r.- 200.000 de euro), mi-a zis că este ok şi m-a pus să pun banii pe masă”, a mărturisit Nelu Iordache (foto) în faţa procurorilor anticorupţie. Amenzi de până la 10.000 de lei
Dincolo de acuzaţiile directe de corupţie, se naşte o întrebare: de unde şi de ce avea Ovidiu Silaghi sisteme de bruiaj acasă, dacă legea interzice folosirea lor? Uniunea Europeană a scos în afara legii folosirea acestor aparate şi impune amenzi de până la 10.000 de lei.
În ciuda acestui fapt, internetul abundă de anunţuri de vânzare “pe propria răspundere” a acestor aparate, la preţuri cuprinse între 1.400 şi 2.400 de lei. Pe de altă parte, există şi instituţii care deţin, sub un pretext sau altul, aparatură antiinterceptări.
De exemplu, Ministerul Educaţiei a achiziţionat anul trecut sisteme de bruiaj. Astfel de aparate au existat însă şi la Prefectura Bucureştiului, pe vremea mandatului lui Gabriel Oprea, când în apropier