Pe 20 septembrie, pe scena Ateneului Român va urca celebrul Jordi Savall, unul dintre cele mai importante nume din lumea muzicii occidentale vechi, care este creditat la nivel mondial pentru readucerea la viață și pe scenă a violei da gamba.
Un obișnuit al scenelor din întreaga lume, dar și al scenelor românești, muzicianul a înregistrat în anul 2009 un CD cu nouă piese scrise de Dimitrie Cantemir, intitulat „Cartea ştiinţei muzicii”. Pe 20 septembrie, în cadrul Festivalului „George Enescu”, începând cu ora 17.00, Jordi Savall va urca pe scena de la Ateneu alături de prestigiosul ansamblu Hesperion XXI – La Capella Reial de Catalunya pentru a oferi publicului un concert extraordinar: „La Dinastia Borgia”, conceput de însuși Jordi Savall și de regretata sa soție, soprana Montserrat Figueras.
Povestea spectacolului, care reunește și zece soliști, este fascinantă, inspirată de legendara familie Borgia. „Dinastia Borgia poartă o pecete teribilă, o legendă neagră legată mai ales de Papa Alexandru al VI-lea. Legenda a fost hrănită și de multele scrieri, care o prezintă pe Lucrezia Borgia ca pe o criminală care otrăvea pe toată lumea. Asta e literatură. Realitatea este mult diferită. Proiectul a vrut să spună, pur și simplu, povestea lor. Noi nu am luat partea nimănui. Istoria ne explică totul și ne arată că lucrurile nu au fost atât de negre”, povestește muzicianul Jordi Savall într-un interviu acrodat în urmă cu doi ani jurnalistului Marius Constantinescu.
Născut în anul 1941, în regiunea Catalunia, Jordi Savall este supranumit astăzi „regele muzicii vechi” și a înregistrat, de-a lungul anilor, peste 160 de CD-uri. De asemenea, susține mai mult de 140 de concerte pe an și a fost distins cu un Premiu César pentru coloana sonoră a filmului „Tous les Matins du Monde” (regia: Alain Corneau, 1991).
În România, în Festivalui Internațional Internaţional „Geor