Pentru a mări salariile e nevoie de un pas viguros al creşterii economice, care depinde de banii investiţi în scopul ăsta.
Da, economia dă semne de înviorare, iată, avem un an agricol bun, exporturile sunt peste aşteptări, industria auto rulează lin, însă nu ne permitem vreo euforie a cheltuielilor bugetare, a avertizat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. Avertismentul sever, aşa, ca un duş rece peste fierbinţeala indusă de creşterea peste aşteptări a economiei, are rădăcini solide, în realitatea terenului. Cealaltă faţă a monedei arată că populaţia şi firmele nu consumă, construcţiile au îngheţat, seviciile lâncezesc, problemele băncilor jupoaie bugetul de cele mai consistente venituri la capitolul impozit pe profit, iar economia subterană duduie. Avântul economiei este steril din perspectiva bugetului, deci a capacităţii statului de a cheltui, deoarece se bizuie pe agricultură, o zonă ceţoasă din punct de vedere fiscal.
Comentariile Consiliului Fiscal trag semnale de alarmă privind viitorul apropiat, cel măsurat în nevoile unui an electoral, care ar putea fi acoperite printr-o euforie a cheltuielilor. Comisia Europeană a apreciat comentariile Consiliului Fiscal, căruia îi doreşte să joace un rol mai important, pentru a susţine politicile fiscale sănătoase, spune Simon O’Connor, purtător de cuvânt al vicepreşedintelui Comisiei Europene Olli Rehn. „Riscurile menţionate în opinia membrilor Consiliului Fiscal sunt reflectate în cifrele bugetului, în mod special în acele «amortizoare» consistente care sunt construite în buget“, mai spune O’Connor, referindu-se, probabil, la banii pe care Finanţele i-au pus de-o parte în vistieria băncii centrale, sume care acoperă nevoile statului timp de câteva luni.
Este dificil să ierarhizezi problemele, pericolele, însă lectura raportului Consiliului Fiscal le