Bursa de acţiuni din Indonezia s-a scufundat lovită de o „furtună perfectă“, rupia indiană a atins noi cote abisale, iar pieţele din întreaga lume au plutit ieri în derivă împinse de suflul unei reacţii în lanţ cauzate de temerile că Rezerva Federală, banca centrală a Statelor Unite, va începe de săptămâna viitoare să retragă programul prin care stimulează cu lichidităţi creşterea celei mai mari economii a lumii.
Rupia indoneziană s-a depreciat ieri faţă de dolar la minimul de după aprilie 2009, iar investitorii renunţă la obligaţiunile acestei ţări emergente împingând randamentele datoriilor cu scadenţa la 10 ani spre cota de 8,5%, cea mai ridicată din ultimii doi ani, scrie Financial Times. Randamentele reprezintă un barometru al costurilor de finanţare. Evoluţii asemănătoare au putut fi observate şi la alte ţări din Asia de Sud-Est, spre exemplu la Tailanda.
Între timp, India, a treia economie ca mărime din Asia, continuă să se confrunte cu retrageri masive de capital în contextul exodului investitorilor de pe pieţele valutare emergente şi riscă să intre în criză din cauza deprecierii monedei. Rupia indiană s-a scufundat ieri cu 1,6% în raport cu dolarul la o nouă cotă record, după un plonjon de 2,3% luni. Traderii spun că declinul a fost temperat de o intervenţie a băncii centrale pe piaţa valutară. Yieldurile obligaţiunilor indiene au atins maximele ultimilor cinci ani.
Investitorii au retras 8,4 miliarde de dolari de la începutul anului din fondurile de investiţii valutare de pe pieţele emergente.
„Microcosmosul“ India
Rupia indiană şi cea indoneziană trag în jos monedele economiilor emergente, iar valutele antrenează în cădere bursele de acţiuni, a explicat Adrian Mowat, analist la JPMorgan. Banca americană a retrogradat acţiunile indiene şi a avertizat că acestea vor continua să scadă dacă r