Doua dintre cotidienele centrale publica astazi stirea ca va fi discutata de Curtea Constitutionala a Republicii Moldova propunerea de inlocuire, in Constitutie, a limbii moldovenesti cu limba româna. Romania libera citeaza agentia Mediafax si explica argumentele deputatei liberal-reformatoare Ana Guțu: „din punct de vedere ştiinţific, articolul din Constituţie referitor la limba moldovenească nu are nici un sens şi a fost adoptat din considerente politice şi strategice în timpul regimului comunist, caracterizat de un nivel intelectual rudimentar". Formularile sunt preluate din stirea de baza a site-ului Moldnews.
Romania libera leaga, de asemenea, aceasta propunere care va intra in discutia Curtii la 12 septembrie de declaratia din aceasta vara a presedintelui român Traian Basescu, cum ca spera intr-o „corectare” a acestei inadvertente printr-o initiativa venita chiar din Republica Moldova. Se citeaza si indemnul adresat de Basescu la Scoala de vara organizata in fiecare an pentru tinerii romani din afara granitelor: „Există în populaţia R. Moldova un filon sănătos de români, dar marea majoritatea a populaţiei nu doreşte unirea cu România. Cereţi unirea şi o veţi avea, dar cereţi-o”, a spus presedintele Romaniei, citat acum de Romania libera. O stire pe aceeasi tema, dar mai concentrata, apare in ziarul Adevarul.
Sorin Bocancea scrie in Adevarul despre Vocea Rusiei, aratand ca nu este vorba, de fapt, despre un post de radio, ci despre un site, care nici macar nu are o redactie, ci este intretinut „de vreo doi oameni”, care n-au fost vazuti niciodata in carne si oase pe la vreo conferinta de presa. Comentatorul - un universitar iesean - s-a documentat si prezinta ciudata istorie a asa-zisului post de radio. Ca radio, nu a functionat decat foarte scurt timp, in 1941. Ulterior a devenit „un post de propagandă sovietică ce a continuat