Gândurile de sfârşit de mandat ale emisarului UE la Chişinău, Dirk Schuebel.
Bună ziua, dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri transnistrene.
Europa Liberă: Invitatul nostru de astăzi este Şeful Delegaţiei permanente a Uniunii Europene la Chişinău, Dirk Schuebel. Domnia sa şi-a încheiat mandatul de 4 ani, iar pentru contribuţia sa la dezvoltarea şi consolidarea relaţiei dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, preşedintele Nicolae Timofti l-a decorat cu „Ordinul de Onoare”. Dirk Schuebel a oferit un interviu în exclusivitate pentru Europa Liberă şi colega mea Valentina Ursu l-a întrebat mai întâi cum apreciază domnia sa acest gest al autorităţilor moldovene?
Dirk Schuebel: „E o mare onoare pentru mine să fiu decorat cu o distincţie atât de înaltă din partea preşedintelui Republicii Moldova. Este o recunoaştere nu doar a muncii mele, dar a muncii depuse de întreaga Delegaţie a Uniunii Europene şi a colegilor mei, Ambasadorii ţărilor membre UE la Chişinău. Doar colaborând în echipă am reuşit să fim puternici şi să oferim susţinerea necesară Republicii Moldova în calea sa spre Uniunea Europeană.”
Europa Liberă: Care sunt asemănările şi care sunt diferenţele între moldoveni şi europeni?
Dirk Schuebel: „De fapt, şi cetăţenii R. Moldova sunt europeni, prin urmare pot vorbi doar despre diferenţele dintre cetăţenii acestei ţări şi altor ţări europene. În primul rând ar fi mentalitatea, însă acest lucru se datorează şi poziţionării geografice, un cetăţean dintr-o ţară nordică diferă de unul din sud. De asemenea, trecutul Dvs sovietic are şi el un impact asupra comportamentului cetăţenilor. Cred însă că apropiindu-vă de ţările Uniunii Europene, aceste diferenţe vor fi mai puţin vizibile pe viitor.”
Europa Liberă: Dle ambasador, aveţi regrete legate de perioa