"În zorii zilei de 21august 1968, Bucureştiul era împânzit de soldaţi şi tancuri… Aveam să aflăm că trupe ale Pactului de la Varşovia au ocupat Cehoslovacia. Umblau zvonuri că este posibil ca şi România să fie invadată! Peste încă o oră ne aflam deja cu aparatele de filmat în Piaţa Palatului (cunoscută drept Piaţa Republicii în vremea comuniştilor, actualmente Piaţa Revoluţiei), acolo unde avea să se desfăşoare mitingul de protest al locuitorilor Capitalei şi unde Nicolae Ceauşescu avea să rostească celebrul discurs de condamnare a ceea ce se întâmpla la Praga. Din câte ştiu eu, Ceauşescu aflase totul după miezul nopţii dintre 20 şi 21 august 1968…”, îşi aduce aminte cineastul Pantelie Tuţuleasa, fost operator de film al familiei Ceauşescu.
Se împlinesc 45 de ani de la invazia din 21 august 1968 asupra Pragăi, când forţe militare din Uniunea Sovietică şi aliaţii ei din Pactul de la Varşovia, cu excepţia României, au invadat Cehoslovacia. Mai precis, în zorii zilei de 21 august, o jumătate de milion de soldaţi sovietici, bulgari, polonezi, est-germani şi maghiari trecuseră graniţele aeriene şi terestre ale ţării. 29 divizii, 7.500 tancuri şi 1.000 avioane, o forţă considerată echivalentă celei americane din Vietnam. România s-a opus public invaziei, criticând politica sovietică.
Fără întrerupere
Pantelie Tuţuleasa, rememorează acum, la 45 de ani de la invazia Cehoslovaciei , acele momente. “Eu cu echipa de la Sahia Film am filmat fără înrerupere, cu patru camere de luat vederi, din mersul automobilului, în drum spre Piaţa Palatului".
Tot ceea ce s-a petrecut acolo a fost filmat cu aparate de reportaj pe film alb-negru. Din celebrul deja balcon, Ceauşescu îşi începe discursul intrat în istorie, discursul care avea să impresioneze Occidentul: "Dragi tovarăşi, Plenara CC a PCR, Consiliul de Stat, Guvernul, au hotărât in unanimitate să-şi exprime depli