Începând de anul acesta, evaluarea şcolară se va face pe două niveluri: la clasă şi la nivel naţional, cu accent pe prima, pentru a avea o radiografie exactă a problemelor din sistemul de învăţământ preuniversitar, a declarat Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie la prima ediţie a Şcolii Internaţionale de Vară „Dăscălimea românească” de la Eforie Sud.
Pricopie a mai spus că evaluarea pentru clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a va permite şi corectarea, din timp, a lacunelor elevilor, dar şi ajustarea politicilor publice pe care Ministerul Educaţiei intenţionează să le implementeze, pe termen scurt şi lung. Ministrul a reiterat ideea că evaluările, indiferent dacă sunt locale sau naţionale, trebuie să fie corecte, pentru că doar în acest mod pot fi aplicate măsuri potrivite.
"Este vorba de sistemul de evaluare periodică, evaluarea la clasa a II-a, la clasa a IV-a şi la clasa a VI-a. Este o idee veche, nu am venit eu cu ea la Ministerul Educaţiei, este o idee pe care instituţiile specializate în ştiinţele educaţiei din ţară şi din străinătate o studiază de ani de zile, iar principalul motiv pentru care trebuie să introducem această evaluare este acela că noi, în sistemul nostru de educaţie, până la clasa a VIII-a nu avem nicio evaluare de sistem. Evaluarea naţională este prima evaluare după ani buni de şcoală. Să nu ne mirăm când constatăm că 25 la sută din copiii noştri nu reuşesc să ia nota 5 la două examene. Mă rog, nu sunt uşoare, dar nu sunt nici grele, sunt examene de evaluare naţională, matematica şi româna, de la sfârşitul clasei a VIII-a", a declarat ministrul Educaţiei, potrivit corespondentului Mediafax.
El a mai spus că în absenţa unor verificări şi evaluări de sistem este imposibil să fie făcute "calibrări de sistem", iar prin introducerea evaluărilor naţionale şi la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a se poate urmări mai bine cum evoluează fiecar