România cheltuie cu Sănătatea doar 500 de dolari pe cap de locuitor, sumă ce ne plasează mult sub vestul Europei şi chiar sub vecinii bulgari. Sursa: EVZ
România ocupă un ruşinos loc în UE în ceea ce priveşte fondurile alocate de guvern către sistemul medical, arată un studiu recent efectuat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Într-un singur an, statul cheltuie doar 500 de dolari pentru sănătatea unui cetăţean, mai puţin şi decât Bulgaria, care alocă 521 de dolari.
Şi alte state din Europa Centrală şi de Est stau destul de bine la capitolul investiţii în sănătate: Ungaria, cu 1.100 de dolari, şi Polonia, cu 900 de dolari. De la Est la Vest sumele cresc considerabil, ajungând până la 5.000 de dolari, în Franţa, şi 4.875 de dolari, în Germania. Şi Spania alocă sume consistente către sectorul medical- 3.000 de dolari. Singura şansă a românilor de a beneficia de servicii medicale în una din aceste ţări ar fi o asigurare privată internaţională, care costă însă între 300- 1.000 de euro pe lună.
Trăim cu 5 ani mai puţin ca vesticii
România se află pe ultima poziţie în topul ţărilor din UE şi după ponderea din PIB a cheltuielilor (sub 4%), de trei ori mai puţin decât media europeană. Cheltuielile cu medicamentele compensate reprezintă doar 1% din cele cele europene. Subfinanţarea sistemului se reflectă şi în speranţa de viaţă a românilor. Deşi aceasta a crescut cu 13 ani faţă de anii ,70, este cu cinci ani mai mică decât media europeană.
Judeţul cu spitale în colaps
Toate unităţile medicale din Caraş-Severin au anunţat că nu se pot încadra în bugetul alocat pentru 2013, deşi au fost luate măsuri pentru reducerea de cheltuieli, a anunţat Dragoş Luca, şeful DSP. De exemplu, conducerea Spitalului Judeţean din Reşiţa e dispusă să renunţe la Pavilionul III şi să se mute în celelalte două pavilioane.
De asemenea, Spitalul din Oţelu Roşu a propus