Populaţia Pământului a epuizat deja toate resursele naturale pe care le poate genera planeta într-un an de zile. Practic, de azi şi până la finalul acestui an vom consuma "pe datorie", adică din resursele de anul viitor, potrivit unui raport WWF.
Marţi, 20 august, marcăm Earth Overshoot Day, ziua în care populaţia de pe întreg Pământul a epuizat toate resursele naturale pe care planeta le poate genera într-un an de zile. Pentru restul anului 2013 funcţionăm în sistem de deficit, adică vom consuma peste ceea ce ne poate da natura, lăsând o planetă mai săracă în resurse pentru noile generaţii, arată ecologiştii de la WWF.
Directorul WWF România, Magor Csibi, spune la RFI că "primim în fiecare lună avertizări şi avertismente potrivit cărora consumăm mult mai mult decât poate planeta să susţină, însă ceea ce trebuie să ne sperie puţin sau trebuie să ne pună pe gânduri este faptul că anul ăsta a venit cu două zile mai devreme decât anul trecut. Asta înseamnă că am început să accelerăm foarte-foarte mult un proces pe care îl credeam până acum un proces lent. Am început să ajungem acolo ca să nu mai vorbim de generaţiile viitoare care vor fi afectate, ci tocmai de generaţia noastră, care se va resimţi sau va resimţi din plin toate aceste schimbări".
Impactul consumului asupra planetei
Potrivit WWF, epuizarea stocurilor şi acumularea de deşeuri şi emisii, în special cele de dioxid de carbon, pot continua pe o durată limitată, până când ecosistemele încep să se degradeze şi în final să colapseze.
Impactul consumului excesiv se vede deja în diverse fenomene: lipsa apei, deşertificarea, eroziunea solului, scăderea productivităţii solurilor, defrişările şi fenomenele negative cauzate de dispariţia pădurilor, dispariţia speciilor, colapsul unor stocuri de peşte şi schimbările climatice.
Consumul excesiv sau amprenta ecologică ne