Măsurile de protecţie socială aplicate în companiile de stat în urma concedierilor colective ar putea fi acordate numai în cazul disponibilizării a minimum 1.000 de salariaţi, se arată într-un proiect de act normativ lansat în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor.
Propunerea vizează modificarea articolului 1 din OUG nr. 36/2013, publicată în Monitorul Oficial din 30 aprilie 2013, prin care s-a aprobat aplicarea, în perioada 2013-2018, a unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective, efectuate în baza planurilor de disponibilizare, din cadrul unor societăţi naţionale, regii autonome, companii naţionale şi societăţi comerciale cu capital majoritar de stat.
Dar cum în OUG 36 nu se preciza numărul persoanelor disponibilizate, de prevederile acesteia puteau beneficia toţi şomerii rezultaţi din concedirile colective efectuate de un operator economic controlat de stat, indiferent de cifra acestora.
Invocând însă un efort financiar prea mare, Guvernul se răzgândeşte la numai trei luni şi jumătate şi lansează în dezbatere publică un proiect prin care modifică prevederile OUG nr. 36/2013, în sensul că stabileşte un număr minim de persoane afectate de disponibilizări colective, în funcţie de care se pot acorda măsurile de protecţie socială. |n acest fel, „efortul bugetar pe care îl implică aplicarea OUG nr. 36/2013 asupra bugetului asigurărilor pentru şomaj prin acordarea veniturilor de completare este limitat la situaţiile cu cel mai mare impact social”, precizează Ministerul Finanţelor Publice.
Criteriile de acordare
Potrivit reglementărilor în vigoare, de măsurile de protecţie socială pot beneficia doar persoanele care au încheiat contracte individuale de muncă pe durată nedeterminată cu cel puţin 36 de luni înainte de data concedierii. |n plus, pot beneficia şi persoanele