* Viorel Marin, ANAMOB: "Preţul pâinii la raft nu depinde în totalitate de reducerea TVA"
* Viorel Marin: "Anumite prevederi privind controlul comercializării pâinii sunt aberante şi par să urmărească interese private"
După ce autorităţile au anunţat reducerea TVA la 9% pentru pâine începând cu 1 septembrie 2013, unele magazine au crescut discret preţurile la raft pentru produsele de panificaţie. Potrivit domnului Viorel Marin, preşedintele patronatului ANAMOB practica este una obişnuită pe întreaga piaţă. "Atunci când urmează un sezon de reduceri, retailerul va creşte iniţial preţurile, indiferent de domeniul în care activează", a explicat domnia sa.
Viorel Marin a ţinut să precizeze că legătura dintre reducerea TVA la pâine şi scăderea preţului la raft este falsă şi că retailerilor nu le poate fi impus un anumit preţ de vânzare. Domnia sa ne-a spus: "Fiecare distribuitor îşi calculează costurile şi stabileşte un preţ în funcţie de acestea. Costurile sunt influenţate de o varietate de factori, nu doar de reducerea taxei pe valoare adăugată. ANAMOB nu a susţinut niciodată că preţul pâinii va scădea în urma acestei măsuri".
* Disensiuni în industria de morărit şi panificaţie
Jucătorii din industria de panificaţie vor să reducă evaziunea fiscală din domeniu, mai ales în condiţiile reducerii TVA la pâine.
Un pas în acest sens a fost făcut de Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN) care a propus un proiect de act normativ privind controlul comercializării pâinii, al produselor de panificaţie şi al produselor de patiserie.
Domnul Viorel Marin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit şi Panificaţie din România (ANAMOB) susţine însă că Rompan nu are sprijinul tuturor jucătorilor din industrie. Domnia sa a precizat că până şi unii membri Rompan se împotrivesc anumito