În urmă cu aproape cinci ani, subiectul mediatorilor și al medierii apărea pe piața ieșeană. Scriam atunci despre mediere, cu gândul că această activitate ar putea degreva activitatea judecătorilor, super-încărcați de diverse dosare. Acum, am ajuns la o cu totul altă concluzie: medierea pare a fi un alt mod de a stoarce bani de la justițiabili!
Cei mai mulți dintre mediatori sunt persoane care au avut sau au în continuare legături strânse cu lumea Justiției. Astfel, mulți dintre mediatori sunt ba notari, ba foști procurori, ba actuali avocați… Adică persoane care și-au permis să plătească niște „cursuri“ de mediere de mii de lei. În adevăratul sens al cuvântului, acele cursuri nu reprezintă decât o ușoară atingere a subiectului mediere.
Practic, până în urmă cu vreun an, mediatorii făceau bani numai din „școlirea“ altor viitori mediatori! Am asistat și la prima întâlnire a mediatorilor, care a avut loc în Iași, la Hotelul „Unirea“. Atunci, unii dintre cei prezenâi în sală s-au arătat extrem de iritați din cauza faptului că nu reușeau să facă vreun ban din această activitate și că singurii care scoteau profit erau cei ce îi școleau.
Cursurile de mediere la acea vreme costau peste 3.000 de lei și unii dintre participanții la acea întâlnire susțineau că erau multe aspecte lăsate pe dinafară. Mai nou, mediatorii au reușit să facă presiuni pe lângă cei ce ne conduc destinele și să legifereze obligativitatea impusă justițiabilului ca, în multe cazuri, să meargă inițial la mediere, abia apoi la instanță.
Acum, nu mai sunt atât de sigur că medierea va duce la degrevarea instanțelor… Acum, mă gândesc că cei ce vor să se judece cu cineva pentru un teren, pe tema unei insovențe etc. va prefera sălile de judecată, pentru că, în cele din urmă, banii vor trebui dați tot în cadrul sistemului judiciar.
Să spunem că un avocat este și mediator. Este adevă