Templul cu cea mai mare vechime din lume, Göbekli Tepe, localizat în sudul Turciei de azi, a fost cel mai probabil construit pentru a adora steaua Sirius, supranumită şi Steaua Câine.
Situl în vârstă nu mai puţin de 11.000 de ani cuprinde o serie de 20 de îngrădituri circulare, dar de la jumătatea anilor ’90 de când au început săpăturile şi până acum s-au scos la iveală puţine dintre acestea. Fiecare astfel de cerc era înconjurat de un inel de stâlpi imenşi de piatră, de forma literei T, iar unii au fost decoraţi cu animale fioroase. În centrul fiecărui inel se mai află doi megaliţi paraleli.
Göbekli Tepe subminează ideea unei revoluţii neolitice, despre care s-a spus de nenumărate ori că a reprezentat începuturile agriculturii care la rândul ei a stimulat construcţia de aşezări permanente, precum şi dezvoltarea civilizaţiilor, artelor, religiilor. Nu există nicio dovadă a unor îndeletniciri agricole în apropierea templului, indicând că în acesta caz religia şi-a făcut prima apariţia.
“Avem o mulţime de situri contemporane cu templul care sunt aşezări de vânători-culegători. Göbekli Tepe a îndeplinit funcţia unui sanctuar pentru oamenii care ocupau aceste aşezări”, afirmă Klaus Schmidt, arheologul principal din cadrul proiectului iniţiat de Institutul German de Arheologie (DAI) din Berlin.
Totuşi, nimeni nu poate spune cu exactitate despre ce fel de religie era vorba. Giulio Magni, arheoastronom la Universitatea Politehnică din Milano, a cercetat cerul nocturn pentru a găsi un răspuns viabil. Alte aranjamente de acest gen, ca de pildă Stonehenge, sugerează că poate şi structura din Turcia a avut rolul unui observator astronomic, sau poate oamenii venerau vreun obiect ceresc.
Magli a realizat o simulare a hărţii cereşti care să arate cum s-ar fi văzut bolta pentru localnicii din regiune acum 11.000 de ani. De-a lungul mileniil