Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Ministerul Justiţiei sunt “campioane” la capitolul angajărilor făcute din toamna anului trecut până la jumătatea acestui an, raportând cu peste 3.300 de angajaţi în plus, arată o analiză a Consiliului Fiscal pe baza informaţiilor de la Ministerul de Finanţe.
Dacă la Interne noile angajări se justifică prin faptul că promoţiile de absolvenţi şcoliţi pe banii statului ar fi trebuit să fie angajate, la Dezvoltare se observă o creştere cu 908 posturi în ultimele luni.
De la finalul anului 2008 până în luna septembrie a anului trecut, noile angajări în administraţia publică au fost făcute numai după regula 1 la 7 (o nouă angajare la şapte plecări), în acest sens urmărindu-se reducerea cheltuielilor salariale, dar şi restructurarea aparatului bugetar, considerat supradimensionat. Însă începând cu luna octombrie a anului trecut, guvernul a renunţat la această regulă, astfel că pentru fiecare plecare (voluntară sau prin pensionare) se putea face o nouă angajare. Acest lucru a condus la o creştere “netă” a numărului de posturi ocupate în tot sectorul bugetar, cu 2.325 de posturi în perioada septembrie 2012 -iunie 2013. “Per total, numărul de angajaţi din sistem nu a crescut, pentru că pe de-o parte se angajează noi promoţii de absolvenţi -cum se întâmplă în cazul Ministerului de Interne, de exemplu -, dar pe de altă parte se continuă restructurările. Au fost reduceri şi vor continua pe parcursul anului, iar noile angajări nu au voie să depăşească numărul de posturi finanţate pentru anul în curs, stabilite prin buget”, explică un oficial din cadrul Ministerului Finanţe, care a spus că singurul sector în care a crescut numărul de noi angajări este cel al serviciilor medicale.
Cu toate acestea, datele centralizate de Consiliul Fiscal arată contrariul, cel puţin în ceea