Adânc în lumea spiritelor din China fierbe o criză inflaţionistă care ar da fiori oricărui guvernator de bancă centrală din lume.
De sute de ani, chinezii au ars stive de aşa-numiţi „bani fantomă“ pentru strămoşii lor, pentru a le asigura confortul în viaţa de apoi. Bancnotele false seamana cu banii folosiţi în jocul Monopoly şi sunt inscripţionate cu imaginea beatifică a Împăratului Lumii de Apoi.
În mod tradiţional, banii de hârtie arşi în China vin în denominări mici de cinci sau zece. Dar noile generaţii de tiparniţe au devenit mai puţin reţinute. Valoarea celor mai mari bancnote a crescut în ultimele decenii de la milioane la miliarde. Motivul: Până şi morţii din Hong Kong încearcă să ţină pasul cu lumea şi rudele lor în viaţă cred că au nevoie de tot mai mulţi bani falşi pentru a plăti pentru indulgenţe scumpe, precum apartamente şi iPad-uri.
În acest an, pe străzile înguste ale Hong Kong-ului – care sunt pline cu magazine specializate în ofrande pentru morţi - au început să apară bancnotele de 1.000 mld. dolari, lungi de 30 cm, în culorile curcubeului. „Ne confruntăm cu o hiperinflaţie. Este ca şi cum am opera în Zimbabwe“, spune economistul Timothy Hau, de la Universitatea din Hong Kong.
Problema inflaţiei este de aşteptat să se agraveze în timpul Festivalului Duhului Înfometat din acest an, când, potrivit credinţei chineze, porţile lumii de apoi se deschid şi spiritelor le este permis să rătăcească pe pământ. Pentru următoarele două săptămâni, locuitorii din oraş pun în scenă spectacole de operă pentru a-şi distra oaspeţii supranaturali (lăsând primul rând de scaune liber pentru spectatori fantomă), gătesc mese bogate pentru bucuria acestora şi ard suluri de bani falşi pe trotuare în cinstea lor.
În oglindă
Inflaţia din lumea spiritelor imită ceea ce se întâmplă pe pământ. În ultimi