Copiii aflaţi în pragul sărăciei, copiii romi şi cei care sunt pe punctul de a abandona şcoala primesc o nouă şansă la educaţie prin programe de învăţare organizate în timpul verii. Grădiniţele estivale, o iniţiativă a organizaţiei "Salvaţi Copiii", urmăresc reducerea decalajului la învăţătură pentru tinerii aflaţi în pragul excluziunii sociale.
740 de copii din medii defavorizate beneficiază, până la mijlocul lunii septembrie, de cursuri gratuite, în cele 37 de grădiniţe estivale din toată ţara.
Programul "Educaţie preşcolară pentru copiii din medii defavorizate" se adresează cu precădere copiilor de etnie romă, întrucât ei au cele mai mari şanse să abandoneze şcoala şi se confruntă cu cele mai multe probleme rasiale, a explicat managerul de proiect Cristina Tănase, pentru România Liberă.
La grădiniţele estivale din ţară participă nu numai romi, ci copii vulnerabili din punct de vedere social, cu o situaţia financiară precară şi cu un risc ridicat de abandon şcolar, a mai precizat Cristina Tănase.
Elevii beneficiază de cursuri gratuite timp de două luni (15 iulie-15 septembrie), câte patru ore pe zi şi au masa de prânz inclusă.
După 15 septembrie, copiii care au beneficiat de cursuri sunt înscrişi la grădiniţă sau şcoală şi sunt monitorizaţi pe parcursul anului şcolar.
Citeşte şi Povestea copiilor care nu ştiau nici să se joace. Cum sunt "educaţi" părinţii să-şi trimită copiii la şcoală
Cursurile grădiniţelor estivale sunt disponibile în judeţele Alba, Argeş, Bacău, Botoşani, Brăila, Braşov, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomiţa, Iaşi, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vâlcea, Vaslui şi Vrancea.
Din cele 37 de grădiniţe, 10 sunt finanţate de Fundaţia IKEA, iar celelalte, din fonduri europene. Valoarea întregului proiect este