Europarlamentarul Lazslo Tokes consideră "grave" şi "neadevărate" acuzaţiile că ar fi cerut protectoratul Ungariei asupra Transilvaniei, el susţinând că afirmaţiile sale au fost "denaturate într-o manieră inimaginabilă", informează Mediafax.
Într-un comunicat transmis, marţi, acesta a subliniat că în data de 27 iulie, la lucrările Universităţii de Vară "Balvanyos", s-a referit la o autonomie funcţională şi apreciată, cea a Tirolului de Sud din Italia. Potrivit afirmaţiilor sale, în acest caz, în urma dialogul constructiv dintre Italia şi Austria, Austria a recunoscut frontierele impuse de către puterile ieşite învingătoare din cele două războaie mondiale, iar Italia a recunoscut dreptul Austriei de a supraveghea discret tot ceea ce se întâmplă în Tirolul de Sud.
"Avându-l lângă mine pe Orbán Viktor, premierul Ungariei, (...) mi s-a părut firesc să-i sugerez, să-l rog (nu pentru prima dată de altfel), să încerce construirea unui mecanism similar sau asemănător cu cel al Tirolulului de Sud – evident împreună cu România, în interesul ambelor ţări, inclusiv al maghiarilor din România", a explicat Tokes.
El opinează că acest lucru ar fi posibil prin adaptarea la condiţiile româno-maghiare a unui model experimentat şi verificat, apreciat în mod unanim.
"«Unde dai şi unde crapă» – zice românul. În decurs de câteva ore, Tirolul de Sud al zilelor noastre, la care m-am referit, a fost răstălmăcit aproape fără drept la replică sub forma protectoratelor lui Hitler şi a protectoratelor fostelor imperii coloniale", mai arată europarlamentarul.
Laszlo Tokes menţionează că în intervenţia sa a propus spre adaptare o realizare italiano-austriacă de excepţie, cu valoare de model, care poate fi observată, studiată şi verificată la faţa locului de către oricine, şi care – în caz de implementare – ar servi atât binele României, cât şi cel al