Millennium BCP, cel mai mare grup financiar portughez, se va retrage din România prin vânzarea subsidiarei Millennium Bank, care deţine sub 1% cotă de piaţă, ca parte a măsurilor de restructurare convenite cu reprezentanţii Comisiei Europeane, potrivit mai multor surse contactate de Mediafax.
Grupul Millennium a primit anul trecut pentru recapitalizare 3 mld. euro sub formă de obligaţiuni convertibile din împrumutul de 78 mld. euro atras de Portugalia de la Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Banca s-a angajat, în schimb, să implementeze un program de restructurare care include şi vânzări de active.
„Vânzarea băncii din România, unde Millennium a intrat târziu şi nu a reuşit încă să ajungă pe profit, a fost cerută de creditori. Dacă nu se va reuşi vânzarea, probabil va începe un program de dezintermediere şi se va trece la lichidarea voluntară a băncii“, au declarat surse bancare.
Surse din subsidiara din România vorbesc de un termen de doi ani pentru vânzarea unităţii, însă există şi informaţia că portughezii şi-au asumat o ieşire mult mai rapidă din piaţă, ceea ce poate sugera că au identificat deja un cumpărător. Oficialii grupului nu au dorit să comenteze. „Nu avem niciun comentariu de făcut“, a transmis Erik Burns, şeful de comunicare al Millennium, contactat de Mediafax.
Millennium Bank a încheiat primul semestru cu o pierdere netă de 3,5 mil. euro, în scădere cu 47% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit raportului semestrial al grupului. Scăderea pierderilor a fost susţinută de creşterea cu o treime a veniturilor şi de reducerea costurilor.
Veniturile băncii au urcat la aproape 14 mil. euro în primul semestru, în timp ce cheltuielile s-au redus cu 10% şi au ajuns la 15 mil. euro. Scăderea cheltuielilor vine pe fondul reducerii personalului, banca rămânând la sfârşitul lun