Dintr-o analiza privind starea democratiei in statele din estul Europei, jurnalistii germani au ajuns la concluzia ca, in Romania, un partid a pus mana pe putere aproape printr-un puci.
"Ambitia relansarii, inceputa imediat dupa caderea comunismului in statele din estul Europei, s-a evaporat. Acum conduc elite politice fara vreo implicare a societatii civile", noteaza Berliner Zeitung.
Analiza lor incepe cu Cehia, unde "relatia dintre premier si o colaboratoare ambitioasa a dus la caderea unui Guvern si blocarea celui de-al doilea in Parlament. Actiunile haotice tind spre un nou punct culminant. Parlamentul este in punctul sa se autodizolve ca sa provoace alegeri anticipate. Situatia din Cehia este simptomatica pentru asa-zisele tari aflate in tranzitie", mai scrie sursa citata.
"Avand in vedere conflictele sangeroase din Siria si Egipt, dar si scandalurile si rata somajului din Spania si Italia, am neglijat situatia tarilor din estul Europei. In Bulgaria, cetatenii prostesteaza zilnic de aproape doua luni, nu doar la adresa Guvernului, ci si la adresa intregii clase politice.
In Romania, intr-un trecut nu foarte indepartat, un partid s-a instalat la putere aproape printr-un puci.
In Ungaria, premierul nationalist si cercul sau de prieteni se folosesc de puterea absoluta pentru a demonta pas cu pas democratia, incercand inlocuirea ei cu un sistem autoritar.
Chiar si in Polonia, o tara de succes, partidul premierului Donald Tusk da semne neneglijabile de dizolvare", scrie publicatia germana.
"Acum 24 de ani o noua elita s-a instalat cu rapiditate in functii de conducere, si a ramas neschimbata de atunci. Noua ordine a fost rezultatul unei reforme democratice, dar ceea ce a urmat a fost fara implicarea societatii civile. In functii de conducere determinan