Potrivit unui raport al Autorității Naționale de Reglementare în comunicații privind calitatea serviciului de acces la internet, care urmărește evoluția trimestrială a parametrilor administrativi de calitate în anul 2012, termenele de remediere a deranjamentelor în cazul serviciilor de internet fix și mobil depășesc timpul asumat de furnizori în contractele încheiate cu clienții. Astfel că, în cazul serviciilor de internet fix, datele raportate de către furnizori arată că aproximativ 5% din deranjamentele semnalate nu sunt soluționate în termenul asumat prin contract.
Furnizorii de internet la puncte mobile remediază deranjamentele în termenul asumat prin contract, termen de 24 de ore, iar din această categorie face parte Cosmote, Orange, Telemobil și Vodafone, respectiv de 48 de ore în cazul RCS&RDS. Dacă furnizorii nu respectă termenul de remediere a deranjamentelor prevăzut în contract, clienții îi pot reclama la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), asta pentru că ANCOM nu are instrumentele legale pentru a interveni în cazuri de încălcare a clauzelor contractuale.
Datele din raport arată că reclamațiile cu privire la deranjamente primite de furnizorii de internet la puncte fixe sunt majoritare în total, având ponderi de minim 62,5% și maxim 85% din totalul reclamațiilor primite de operatorii monitorizați.
Conform raportului termenele de instalare a serviciului de acces la internet au fost în mare parte respectate, durata de instalare a serviciului este mult mai mică decât cea asumată de furnizori prin contractele încheiate cu utilizatorii finali. Reclamațiile primite de la utilizatori sunt în măsură rezolvate în termen, dar totuși termenele de remediere a deranjamentelor depășesc adeseori durata prevăzută în contract.
În ceea ce privește remedierea deranjamentelor în cazul serviciului de acces la internet la puncte