Zeci de directori, profesori, părinţi, dar şi oficiali din Ministerul Educaţiei au participat, miercuri, la Cluj-Napoca la o dezbatare pe probleme de corupţie în educaţie. Unii au declarat că folclorul românesc este o potenţială sursă de fraude la bacalaureat.
Lipsa banilor, instabilitatea legislativă, lipsa orelor de cultură civică, sunt doar câteva dintre problemele identificate de profesorii clujeni pentru corupţia din sistemul de învăţământ românesc. Unii au mers şi mai departe precizând că atâta timp cât elevii învaţă „Căţeluş cu părul creţ”, „Balada Mioriţa” sau „Legenda Meşterului Manole”, frauda la bacalaureat va continua.
„Atâta timp cât învăţăm copii poezii de genul „Căţeluş cu părul creţ”, care vorbeşte despre furt, „Balada Mioriţa”, care vorbeşte despre crimă, „Legenda Meşterului Manole”, care cere sacrificiul uman, atâta timp cât Sânziana Buruiană este model pentru elev, ce elemente de cultură civică spectaculoase dăm noi tinerei generaţii? Noi vorbim de cultură civică, dar nu avem aşa ceva. Trebuie să fim mai agresivi ca naţie, nu să ne resemnăm, ştiu că suntem un popor bun, iertător, dar nu mai vreau, vreau să schimb ceva, nu mai vreau să mă resemnez. Nu mai suport. Literatura română nu îmi place, prea mult tragism. Dacă aş avea un copil la bacalaureat nu mi-aş risca libertatea mea şi nici a copilului meu de 18 ani pentru jumătate de punct în plus sau pentru un punct în plus, să facă un semn pe lucrare”, a declarat Gabriel Ispas, secretar general în Mninisterul Educaţiei. Profesorii clujeni, alarmaţi
Profesorii care au participat la dezbatere s-au arătat împotriva scoaterii acestor creaţii din curricula şcolară şi au precizat că acestea sunt foarte importante pentru formarea copiilor.
"Nu voi fi niciodată de acord să scoatem Mioriţa sau Legenda Meşterului Manole. Mioriţa este mitul fundamental pe care s-a constituit literatura româ