Oamenii au epuizat resursele naturale pe care le poate furniza Pamantul in decurs de un an, iar acum se afla dincolo de limita, potrivit avertismentelor aparatorilor mediului. Lumea a ajuns la ziua in care consumul depaseste resursele naturale, "earth overshoot day", acesta reprezentand momentul din an in care oamenii epuizeaza resursele agricole, copaci si pesti pe care Terra este capabila sa le produca in decurs de un an. De asemenea, este depasita capacitatea anuala a pamantului de a absorbi deseurile, inclusiv emisiile de dioxid de carbon, informeaza dailymail.co.uk.
Pentru restul anului lumea traieste "pe datorie" ecologica, in conditiile in care rezervele de peste si forestiere au fost epuizate, terenurile degradate, iar dioxidul de carbon se acumuleaza in atmosfera , potrivit unui raport al organizatiei Global Footprint Network. Data la care consumul depaseste resursele naturale este calculata comparand cererea umana de resurse naturale - "amprenta ecologica" - cu perioada de care planeta are nevoie pentru a reface nivelul acestor resurse si a absorbi deseurile.
Anul acesta am folosit, in mai putin de noua luni, ceea ce Pamantul poate regenera intr-un an. Data epuizarii resurselor naturale este, anul acesta, cu cateva zile mai devreme decat anul trecut. Global Footprint Network a explicat ca, in 1961, omenirea folosea aproximativ doua treimi din resursele disponibile ale Terrei, dar pana in anii '70 cresterea emisiilor de dioxid de carbon si nivelul consumului au inceput sa depaseasca ceea ce planeta putea oferi.
Aparatorii mediului sustin ca oamenii au nevoie, in prezent, de echivalentul unei planete si jumatate pentru a se intretine , iar pana la mijlocul secolului vor avea nevoie de echivalentul a doua planete. China are cea mai mare amprenta ecologica, din cauza uriasei sale populatii, dar sunt tari care au o cerere si m