„Aştept Moldova să se dezvolte ca celelalte state şi chiar mai mult.”
Începând de ieri 17 adolescenți moldoveni care trăiesc în străinătate au ocazia să-și recunoască patria grație taberei de odihnă DOR, finanțată de guvern. Alla Ceapai a stat de vorbă cu ei pe marginea întâlnirii avute de tineri cu premierul Iurie Leancă.
Dacă părinţii lor ar fi avut un serviciu bine plătit în Moldova, astfel încât să le asigure condiţii decente de trai, probabil, ar fi preferat să fi rămas acasă. Asta am auzit de la adolescenţii invitați la tabăra de vară din Portugalia, Irlanda, Grecia sau Estonia. Deşi spun că îşi iubesc patria şi că şi-ar dori să revină în ţara de baștină, majoritatea dintre ei cred, însa, că, deocamdată, nu au viitor în Moldova. Daniela Şterghite în vârstă de 14 ani s-a stabilit cu părinţii în oraşul portughez Setubal, acum 6 ani. Ultima dată a vizitat Moldova în urmă cu trei ani:
„Acum drumurile sunt un pic mai bune. Se vede că sunt reparate. Asta înseamnă că se face ceva. Dar în rest totul rămâne pe loc.”
Europa Liberă: Restul, ce anume?
„Corupţia. Ea există peste tot, dar în Moldova e puţin mai mare. Medicii, am văzut un video la youtube, unde medicii lucrau cu instrumente de construcţie şi cu instrumente ruginite. Nu îmi pare ceva bun şi normal.”
Daniela Şterghite x Daniela Şterghite Europa Liberă: Şi tu ai vrea să devii medic?
„Chirurg. Să fac operaţii.”
Europa Liberă: Şi nu ai vrea să munceşti în astfel de condiţii?
„Desigur că nu.”
Daniela îmi spune că ţine legătura cu prietenii din copilărie. Şi pentru că este liceană nu ezită să-i întrebe despre învăţământul din Moldova, care e diferit de cel din Portugalia, spune Daniela:
„Am auzit odată o istorie, unde iarăşi este vorba despre corupţie. De exemplu, aici la