Scris de Adriana Barbu - Responsabilii parcului se tem de degradarea ecosistemului acvatic, a habitatelor naturale şi afectarea semnificativă a biodiversităţii.
ARAD. „Lunca trebuie să rămână naturală!”, aceasta este fraza cu care reprezentanţii Administraţiei Parcului Natural Lunca Mureşului şi-au început comunicatul în care atrag atenţia asupra problemelor pe care le-ar ridica schimbarea datelor de acum de pe râul Mureş. Un plan ambiţios al autorităţilor locale, care ar face ca pe râul Mureş să se poată circula cu ambarcaţiuni serioase, cu motor, ar putea avea efecte devastatoare asupra luncii. Reprezentanţii Parcului precizează, ca atare, din start, că „în urma elaborării strategiei de turism a judeţului Arad, în anul 2011, Lunca Mureşului este cotată cu cel mai mare potenţial turistic din zonă” şi că acest lucru „se datorează atât biodiversităţii ridicate, a peisajelor specifice zonelor umede, cât şi activităţilor de eco-turism promovate de Administraţia Parcului Natural Lunca Mureşului în ultimii ani”.
Concluzia celor de la Luncă e simplă: „Aşadar, Lunca este valoroasă pentru ceea ce reprezintă acum şi în această formă naturală”, turismul în viziunea acestora fiind „o sabie cu două tăişuri. Pe de-o parte, poate aduce beneficii comunităţilor, dar, în acelaşi timp, dacă nu este gestionat cu grijă, poate distruge zona în care se desfăşoară”.Fără impact devastator
Pentru a preîntâmpina efectele negative ale turismului, administraţia parcului a elaborat încă din anul 2010 o strategie de eco-turism pentru Lunca Mureşului, care presupune doar promovarea activităţilor fără impact asupra mediului, cum ar fi plimbări cu bicicleta sau la pas, excursii în canoe sau călare, organizate în grupuri mici, de până la 12 persoane.
„Doar acest tip de turism poate fi agreat şi promovat într-o astfel de zonă sensibilă, cvasinaturală”, sunt de părere reprezentanţii