Potrivit sondajului „Barometrul de opinie publică - Adevărul despre România“, realizat de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“, peste 30% dintre subiecţi consideră că violenţa domestică este apanajul sărăciei. Cercetarea a arătat că peste 80% dintre români au auzit de cazul Alexandrei Stan, în timp ce peste 70% dintre respondenţi consideră că interpreta a procedat corect atunci când a denunţat public agresiunea la care a fost supusă.
Potrivit aceluiaşi sondaj, 8,1% cred că „bătaia este ruptă din rai“, 6,4% apreciază că „un bărbat care nu-şi bate femeia nu o iubeşte cu adevărat“, în timp ce 7,3% sunt de acord cu afirmaţia că „femeia este proprietatea bărbatului“.
Realizată în perioada 12-21 iulie 2013, pe un eşantion de 1.050 de persoane, cercetarea a mai scos la iveală şi faptul că 37,5% din respondenţi consideră că, în România, violenţa împotriva femeii nu este pedepsită serios de autorităţi.
Violenţa domestică, apanajul sărăciei?
În plus, 32,6% din subiecţi cred că acest gen de violenţe se datorează mai ales sărăciei, în timp ce 23,2% susţin că fenomenul s-a întâlnit dintodeauna în România.
Violenţa domestică şi la case mai mari
Violenţa domestică nu este însă doar apanajul sărăciei. Se întâmplă şi la case mai mari: mai exact, la femeile de carieră şi chiar la persoanele publice care aleg uneori să-şi mediatizeze povestea.
„Vorbim aici despre femei care nu depind financiar de bărbaţi. Le este însă frică de reacţia acestora, după ce ele vor lua atitudine. Mai exact, se tem că vor fi căutate pe stradă, că le va face scandal la serviciu, că vor fi făcute de ruşine, le este frică de ce se va întâmpla după, că el le va căuta oriunde ele se vor duce şi nu le vor lăsa să aibă o viaţă liniştită“, a declarat Mihaela Mangu, preşedintele fundaţiei „Anais“ care oferă sprijin şi protecţie femeilor bătute de soţi.
Fenome