Casa familiei Alecsa, din satul Stejaru, a ars într-un incendiu care a avut loc anul trecut în luna decembrie. Deoarece familia nu are condiţii de locuit, autorităţile locale au cerut ajutor Direcţiei pentru Protecţia Copilului Neamţ.
Cazul unei familii sărace, cu şapte copii, din satul Stejaru, a ajuns în atenţia autorităţilor locale din comuna Ion Creangă. Dosarul acestui caz, întocmit de Serviciul de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Ion Creangă, a fost înaintat spre soluţionare Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Neamţ.
Copiii Alecsa au devenit un caz pentru autorităţile locale anul trecut, în luna decembrie, când un incendiu a distrus casa în care locuiau. “Această familie locuia într-o casă modestă, care nu era racordată la curent electric. Aveau doar o cameră mare şi un hol”, a precizat Lucica Suditu, asistent social în cadrul Primăriei Ion Creangă.
“Primăria Ion Creangă nu a prevăzut fonduri pentru construirea unui adăpost sau alte materiale necesare provenite din demolări de clădiri, care să poată fi folosite pentru construcţie”, se spune în motivaţia instituirii protecţiei sociale.
Singura sursă de venituri a familiei Alecsa este alocaţia de stat pentru copii, în valoare de 252 de lei. Fără posibilităţi de construire a unui nou acoperiş deasupra capului, copiii familiei Alecsa, cu vârste de la câteva luni la 11 ani, s-au dus la bunici şi rude. “Camera pusă la dispoziţie de bunicul patern al copiilor nu îndeplinea condiţiile minime pentru găzduire”, a spus asistentul social al comunei.
Nici mătuşa copiilor nu a mai putut să-i susţină. Relaţia acesteia cu soţul s-a deteriorat în ultimii ani. Mătuşa nu realizează venituri şi întreţine o relaţie de concubinaj cu un vecin, locuind în cea mai mare parte a timpului cu acesta. Unchiul este diagnosticat cu oligrofenie gradul I cu tulburări de com