Primăria Cluj-Napoca avea la dispoziţie trei ani, din 2010, pentru a construi minim 2.300 de unităţi locative pe Valea Gârbăului, teren transmis din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Apărării Naţionale în domeniul public al municipiului Cluj-Napoca. Acest lucru nu s-a întâmplat, astfel că MApN analizează acum prelungirea perioadei în favoarea Consiliului Local, însă o decizie nu a fost luată până în prezent. Valea Gârbăului a găzduit, anul acesta, prima ediţie a festivalului Peninsula organizată la Cluj.
Hotărârea de Guvern care aproba trecerea unei părţi din teren în administrarea municipiului Cluj-Napoca, din 30 iunie 2010, specifica faptul că "după preluare, partea din imobil prevăzută la art. 1 se utilizează în vederea sistematizării zonei, realizării unor obiective de interes public şi construirii unui număr de minimum 2.300 de unităţi locative şi funcţiuni complementare spaţiilor de locuit, prin programe derulate de Agenţia Naţională pentru Locuinţe, potrivit legislaţiei în vigoare".
De asemenea, conform HG 628/2010, Consiliul Local avea obligaţia să transfere "Ministerului Apărării Naţionale, conform legii, 40% din numărul de locuinţe construite pe terenul aferent părţii din imobil prevăzute la art. 1, dar nu mai puţin de 920 de unităţi locative, împreună cu terenul aferent acestora, în maximum 3 ani de la realizarea transferului".
În caz contrat, potrivit documentului, partea terenului "revine în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, în conformitate cu prevederile legale în vigoare".
MApN admite că prevederile Hotărârii de Guvern nu au fost respectate, însă e pregătit să mai dea o şansă municipalităţii clujene.
"Deşi autorităţile locale au întocmit documentaţia şi au obţinut avizele necesare derulării investiţiei, programul nu s-a realizat. Consiliul Local Cluj-Napoca a adoptat o hotărâre prin care