Comuna Afumați e una dintre marile așezări istorice ale României. C.C. Giurăscu prezintă, în 1937, o hartă a Țării Românești în care Afumați apare ca loc al unei mari bătălii date în 1530, de acolo venind și numele domnitorului Radu de la Afumați. Date din 1938 ne spun chiar că Afumați ar exista de prin 1397.
N-ați fi spus asta despre o comună care nu se remarcă prin nimic altceva decât prin faptul că se întinde pe o mare bucată din DN2, încetinind mașinile care vor să ajungă spre Urziceni.
Ei bine, aceste întâmplări mărețe din istoria agitată a Afumaților trebuie musai inventariate pentru trăitorii zilelor noastre, pentru ca oamenii să nu uite cât de mult a însemnat Afumați pentru devenirea României, pentru dezvoltarea sa, pentru prosperitatea și afirmarea internațională a patriei naostre.
De aceea, Primăria Afumați dezvoltă un program numit “Afumați, istorie și contemporaneitate”. Pe bani europeni, desigur. În cadrul acestui program măreț, ni se propun spre vizitare: un bust al domnitorului Radu de la Afumați, conacul prost întreținut al stolnicului Constantin Cantacuzino, Căminul Cultural – ce are în dotare mese de șah, de ping-pong și o bibliotecă –, precum și cele două biserici ortodoxe și cea neo-protestantă.
Turistul însetat de cultură și civilizație se poate răcori, dacă se grăbește, la Zilele Comunei Afumați, eveniment ce va avea loc pe 7 și 8 septembrie și care, mai mult ca sigur, nu va fi un alt festival al micilor și berii, ci o adevărată dezlănțuire culturală ce va marca pe vecie manifestările de gen din țară.
Valoarea totală a proiectului “Afumați, istorie și contemporaneitate” este de 1.048.597,36 lei, și numai “serviciile de concepție grafică, machetare, editare, tipărire și distribuție materiale de promovare ale produselor turistice” costă 118.064 de lei, fiind încredințate firmei Good Mother SRL, din București. @N