Bateristul trupei Pink Floyd, Nick Mason, a scris o carte despre istoria grupului, aşa cum s-a văzut ea din spatele tobelor. Traducerea acestei cărţi în România este ea în sine o poveste.
Apariţia în România a cărţii „Inside Out. O istorie personală a Pink Floyd”, scrisă de Nick Mason, bateristul trupei, se leagă de o serie de coincidenţe şi întâmplări fără de care ar fi apărut altă dată sau n-ar fi apărut deloc. Totul a început de la un ţânţar anofel din Republica Centrafricană, care spre sfârşitul anului 2011 l-a înţepat pe Louis Ulrich şi l-a îmbolnăvit de malarie.Floyd pe malul Dunării
Louis Ulrich era elev în clasa a IX-a, la Drobeta Turnu-Severin, când a auzit pentru prima dată „Zidul” de Pink Floyd. Auzise de trupă, ascultase şi câteva piese, iar apropierea de mult mai liberala Iugoslavie, cu micul trafic de frontieră, îl familiarizase cumva cu noutăţile muzicale din întreaga lume. „Era o veritabilă concurenţă în oraş, cine are mai multe discuri, cine ştie mai multe. Eu eram un puşti mai degrabă doritor să aflu decât posesor de muzică”, îşi aminteşte Ulrich. Apariţia albumului „Zidul”, în 1979, a fost experienţa care l-a transformat într-un incurabil fanatic Pink Floyd.
Absolvent de sociologie, acum în vârstă de 50 de ani, Louis Ulrich lucrează de mai mulţi ani ca expert pentru diverse instituţii şi ONG-uri umanitare internaţionale, cu precădere în Africa. În 2011, era în Republica Centrafricană şi s-a îmbolnăvit de malarie, iar organizaţia pentru care lucra l-a trimis pachet acasă. În timp ce era în convalescenţă, în ianuarie 2012, a citit prin presa românească nişte cronici elogioase la o carte scrisă de italianul Michele Mari, apărută la Editura Polirom din Iaşi şi intitulată „Pink Floyd în roşu”.
A cumpărat-o, a citit-o şi i-a plăcut enorm. „O scriitură foarte interesantă, ştii? O manieră de a aborda istoria Floyd din perspective mu