Conform statisticilor, 1 milion de persoane se sinucid anual pe tot globul şi ar fi de mare ajutor dacă ar exista o modalitate de predicţie a gândurilor sinucigaşe. "Este o tragedie ce poate fi prevenită", spune Alexander Niculescu, psihiatru la Indiana University, in Indianapolis, cel care a cercetat semnele biologice ale riscului de sinucidere, după cum notează Nature.
“Studiul unui cercetător român arată că tendinţele sinucigaşe se văd în sânge”, precizează Nature. Mai mulţi oameni cu tendinţe sinucigaşe ar putea fi salvaţi dacă doctorii ar putea testa semnalele moleculare, biomarkerii, pentru a vedea dacă exista un risc ridicat în cazul acestora.
A găsit legături
Din cauza complexităţii, cercetarea semnelor care prezic riscul de sinucidere s-a concentrat pe semnalele moleculare, sau biomarkeri. Aceştia indică ce persoane prezinta risc ridicat. Niculescu şi colegii sai au descoperit şase astfel de biomarkeri, descoperire făcută publică într-un studiu apărut în Molecular Psychiatry1. Ei au verificat validitatea biomarkerilor în cazul a 42 de bărbaţi cu afecţiune bipolară şi 42 cu schizofrenie. Echipa a găsit legături cu patru din biomarkerii identificaţi anterior, în special la grupul cu afecţiune bipolară.
Niculescu a arătat că acest gen de studiu implică, în general, un eşantion mult mai mare, însă a încercat printr-o procedură riguroasă să elimine rezultatele fals pozitive. “Urmatorul pas este să extindem ceea ce am descoperit la categorii mai ample de populaţie, în special la cei care suferă de depresie şi stress”, spune cercetătorul român.